Varusteet

Partiolaisen kasvaessa ja siirtyessä seikkailija ikäkauteen tai vanhempiin ikäkausiin, on hyvä miettiä jo varusteita.

Sudenpennut nukkuvat pääsääntöisesti leirikeskuksissa, jolloin varusteiksi riittää sisäkäyttöön sopiva makuupussi ja hyvät ulkovaatteet. Kolmantena vuotena sudenpennut nukkuvat yleensä yhden yön kamina teltassa, jolloin makuupussin olisi hyvä olla jo kolmenvuodenajan tai talvikäyttöön tarkoitettu makuupussi.

Seikkailijoille ja vanhemmille ikäkausille varusteina on hyvä olla jo ulkokäyttöön sopiva makuupussi, rinkka, sekä hyvät vedenpitävät kengät ja ulkoiluvaatteet.

Alla on tarkempia tietoja tärkeimmistä varusteista varustekohtaisesti. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä omaan johtajaasi. Johtajasi osaa kertoa tarkempia tietoja varusteista, tai ainakin tietää keneltä kannattaisi kysyä!

  • Makuupussi

Makuupusseja löytyy pääsääntöisesti kahdenlaisia. Untuvamakuupusseja ja kuitumakuupusseja. Molemmissa materiaaleissa on plussat ja miinukset, ja materiaali kannattaa katsoa omaan käyttö tarkoitukseen sopivaksi. Untuvapussit ovat usein kevyempiä, mutta taas kastuessa untuva ei lämmitä yhtään, kun taas kuitupussi lämmittää.

Makuupusseissa kannattaa katsoa comfort lämpötila, joka vastaa omaa käyttötarkoitusta. Useissa makuupusseissa on kolme eri comfort lämpötilaa. Ensimmäinen (korkein lämpötila) kertoo missä lämpötilassa naisten- ja lasten on mukava nukkua. Keskimmäinen lämpötila kertoo miesten vastaavan lukeman ja viimeinen (alin lämpötila) kertoo lämpötilan, jossa makuupussissa voi yöpyä ilman hypotermia vaaraa, mutta nukkuminen ei todennäköisesti onnistu.

Syys-, kesä ja kevät käyttöön sopii kolmenvuodenajan makuupussi, mutta talvea kohti mentäessä makuupussi pitää olla ja talven kylmyyteen sopiva. Makuupusseja ei kuitenkaan heti kannata ostaa koko käyttötarkoitussarjaa, sillä usein niitä saa kysyttyä lainaan, ja lämpötilaa voidaan muuttaa käyttämällä sisämakuupusseja, jotka lisäävät lämpötilaa muutamia asteita materiaaleista riippuen.

  • Makuualusta

Sudenpentujen ei tarvitse kiinnittää vielä juurikaan huomiota makuualustaan, mutta pihalla nukkuessa on tärkeää huomioda alustan paksuus ja eristyskyky (R-arvo). Alustoja on ilmatäytteisiä ja solumuovisia. Myös kaksi solumuovia tai ilma-alusta ja solumuovi päällekkäin ovat kätevä yhdistelmä. R-arvon on tarkoitus antaa suuntaa siitä kuinka lämmin makuualusta on ja mille vuodenajoille se soveltuu. Mitä korkeampi R-arvo, sitä lämpimämpi alusta on. Kesäretkeilyyn riittää alusta jonka R-arvo on 0-2, ja kolmenvuodenajan retkeilyyn suositellaan arvoja 2-4.

  • Puukko

Partiossa opetellaan puukon käyttöä jo sudenpentuna, jolloin puukon hankinta voi tulla tarpeeseen. Sudenpennut harjoittelevat puukon käyttöä mm. kiehisten tekoon, jolloin lyhyt teräinen puukko riittää. Harjoitteluvaiheessa suositellaan puukkoa, jossa on sormisuoja estämässä sormen luiskahtamisen terälle. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätön. Puukko kannattaa ostaa etenkin lapselle siten, että lapsi on mukana kaupassa ja saa kokeilla, ettei puukko ole liian iso kädessä pidettäväksi. Sudenpennun ensimmäiseksi puukoksi soveltuu parhaiten kumikahvainen puukko, joka pysyy kädessä paremmin säässä kuin säässä.

  • Tasku-/otsalamppu

Sudenpennut retkeilevät pääsääntöisesti leirikeskuksissa, jolloin lampun tehokkuudella ei ole niin väliä. Seikkailijat ja vanhemmat retkeilevät myös taajaman ulkopuolella, jolloin lampun merkitys kasvaa. Lamppua etsiessä on hyvä miettiä käyttötarkoitus ja haluaako kädessä kannettavan taskulampun vai otsalla olevan otsalampun. Otsalamppu on usein kätevämpi, sillä kädet pysyvät vapaina tekemiseen. Lamppujen vertailuja on tehty lukuisia, ja partiokauppojen vertailuissa kerrotaan myös sopivat käyttötarkoitukset niille.

  • Rinkka

Seikkailijoista ylöspäin rinkkaa käytetään yhä enemmän retkillä, haikeilla ja vaelluksilla.

Rinkkoja on monenlaisia, joten toiselle täydellinen on toiselle huono. Rinkkaa hankkiessa on tärkeintä sovittaa rinkkaa painolastin kera. Asiantuntevat myyjät osaavat katsoa, onko rinkka oikeankokoinen. Rinkkaa hankkiessa on tärkeää huomioida partiolaisen koko ja että rinkan saa kiristettyä lantiolta tarpeeksi, jotta paino jakautuu myös lantiolle. Pienimmille partiolaisille ei siis kannata katsoa välttämättä aikuisten rinkkaa:)